Jump to content


Photo
* * * * * 2 votes

Latest Sigmatel / IDT Modded Drivers for Win 7 and Vista


  • Please log in to reply
493 replies to this topic

#1 mobilenvidia

mobilenvidia

    Smeg Head

  • Admin
  • 14,531 posts
  • Country:New Zealand

  • Brand:Dell
  • Model:Latitude D820
  • Resolution:1920x1200 (WUXGA)
  • Video Card:(01D8) GeForce Go 7400 / Quadro NVS 120M
  • Operating System:Win7 Ultimate x64

Posted 24 April 2009 - 03:03 AM

Sigmatel / IDT Modded Drivers

Version 6.10.0.6277 DriverVer=04/07/2010,6.10.0.6277 Vista/Windows 7 x32/x64

Version 6.10.6263.0 DriverVer=12/15/2009,6.10.6263.0 Vista/Windows 7 x32/x64

Version 6.10.6255.0 DriverVer=11/06/2009,6.10.0.6255 Vista/Windows 7 x32/x64

Version 6.10.6233.0 DriverVer=08/26/2009,6.10.0.6233 Vista/Windows 7 x32/x64

Version 6.10.6187.0 DriverVer=04/09/2009,6.10.0.6187 Vista/Windows 7 x32/x64

Version 6.10.20001.0 DriverVer=03/012/2009,6.10.0.20001 Vista/Windows 7 x32/x64

Version 6.10.6162.3 DriverVer=03/06/2009,6.10.0.6162 Vista/Windows 7 x32/x64

Version 6.10.6162.0 DriverVer=03/02/2009,6.10.6162.0 Vista/Windows 7 x32/x64

Version 6.10.6159.0 DriverVer=02/23/2009,6.10.6159.0 Vista/Windows 7 x32/x64

IDT® HD Audio Driver [Formerly SigmaTel® HD Audio Driver]
=============================================================

Un-installation instructions
============================
If upgrading from previous IDT or SigmaTel driver, uninstall the original driver before running setup.

+To uninstall in Windows XP 32 and 64:
--------------------------------------
Go to "Start", "Control Panel", "Add or Remove Programs", select IDT and/or Sigmatel driver and "Remove".

+To uninstall in Windows Vista 32 and 64:
-----------------------------------------
Go to "Start", "Control Panel", "Programs and Features", select IDT and/or Sigmatel driver and "Uninstall".


Installation of new driver
==========================
(Typical user) To install using the Wizard, run setup.exe from the DISK1 folder, reboot if required.

+(Advanced user) INF installation with Windows XP:
--------------------------------------------------
1. Go to "Control Panel", "System", Hardware tab - "Device Manager", under Sound, video and game controllers, right-click High Definition Audio CODEC and select "Update Driver..."
2. Choose "Install from a list or specific location (Advanced)" and choose "Next".
3. Check the box "Include this location in the search:" and browse to DISK1\WDM\WinXP folder from the driver package and choose "Next".
4. XP will now install the audio driver from the INF file.

+(Advanced user) INF installation with Windows Vista:
-----------------------------------------------------
1. Go to "Control Panel", "System", "Device Manager" on the left side, under Sound, video and game controllers, right-click High Definition Audio CODEC and select "Update Driver Software".
2. Select "Browse my computer for driver software".
3. Navigate to the WDM folder located in the DISK1 folder and choose "Next". 4. Vista will now install the audio driver from the INF file.

Thanks,
IDT PC Audio Team


What may need to happen is in future release you may need to add a certain 'Pin' section to the INI.
This section in all INI but is device/model specific.

This tells the driver what is attached to the machine, ie Speakers, Speaker/HP combined, lineout, linein, SPDIF, HDMI, MICs etc etc
I have left this section blank hoping the driver would detect what was where.

What you will need to do is to find the original driver's INI file (WRTxxxxx.ini)
You will need to do a PCI_ID AND SUBSYS search for the exact INI. (the one below is for Dell i9400 and possibly others)
In this INI will be a section like this:

[HKR\Settings\pin]
[HKR\Settings\Pin\08]
CfgDflt = dword: 0x40C003FA
[HKR\Settings\Pin\09]
CfgDflt = dword: 0x01441340
[HKR\Settings\Pin\10]
CfgDflt = dword: 0x04A11020
Bias = hex: FF,04,02
AltCfg = hex: 20,10,81,04
[HKR\Settings\Pin\11]
CfgDflt = dword: 0x90170310
[HKR\Settings\Pin\12]
CfgDflt = dword: 0x40F003FC
[HKR\Settings\Pin\0D]
CfgDflt = dword: 0x0421121F
Action = hex: 81,0E
[HKR\Settings\Pin\0E]
CfgDflt = dword: 0x90170310
[HKR\Settings\Pin\0F]
CfgDflt = dword: 0x408003FB

Use a Text editor (like WOrdpad etc) to open both INI's (original OEM INI and my Modded one)
Copy and Paste the ORIGINAL section to the Modded INI between [HKR\Settings\GPIO] and [HKR\Settings\Connselector] or below [HKR\Settings\pin]
Save the newly modded INI.
Unistall the current driver USING control panels Uninstall (very important)
Now just run setup and hopefully the Audio/jacks will function as they should.

Please report back here if it does or doesn't

INF v1.001, WRT.ini v1.001
Initial release, driver based on MSUpdate release of 6159.
To do:
Enable Andrea Spatial/Directional Microphone features.
Equaliser integration in to Windows Sound Control panel.

INF v1.001, WRT.ini v1.002
Fixed Coinstaller on 6162.0 and 6162.3 (now used correct version)

INF v1.001, WRT.ini v1.004
Added Andrea Sound Processing

WRT.ini v1.005 Download this INI replace the older modded INI with this one.
Uninstall old drover then reinstall driver again (not doing this will not make changes)
Added
* Jack configuration
* Speaker Configuration now has Stereo, 3.1, Quadrophonic, 5.1 and 7.1
Some cosmetic changes

WRT.ini v1.006 Alpha Download this INI replace the older modded INI with this one.
Uninstall old drover then reinstall driver again (not doing this will not make changes)
This is a stipped back INI file to test if this is the cause of some Audio Chipsets not installing, please report back if this version works or not.
Andrea actually has 2 more features so something to work on with future builds.

WRT.ini v1.007 beta
Rebuilt INI
Added Beam forming to Andrea (missing from v1.004
Preference Page now has all known settings (Thanks to Chris)
I am much happier with this INI, and should be almost a final one.
Any one that can enable the hidden Doldy Pages, let me know.

WRT.ini v1.008 beta
Fixed 32bit Installer tweaks, 32bit OS's should reinstall with this version.
Lots of cosmetic changes.
No other changes.

INF v1.003, INI v1.010
Remade INI from 20001 versions and them also remade INF to enable features.
20001 does not seem tot support SRS, so this has no support for it .
Windows Sound control now has lots of options to play with including Dolby.
Links are in the above.

INF v1.004, INI v1.013
Adjusted INI to work with 6187
Added huge SRS section.
INF got Equalizer added from 20001 as to make the INI more manageable.
Windows Audio now has MonoMix feature added to volume page

INF v1.005, INI v1.018
New Control Panel is now default when clicking on icon in taskbar.
Reverting back to original INF setting from 6187

INF v1.006, INI v1.018
Going back to 1004 INF, this INF has the Windows Audio control support features

INF v1.006, INI v1.019
Removed \Filters\ section to help with installs of other OEM notebooks and allow easy replace of original sections

INF v1.009, INI v1.031 Applies only 6187
This is a Inspiron 9400/E1705 version of the INI, should work with other STAC9200 Notebooks.
Enabled the very elusive Subwoofer volume slider
Enabled the Minipanel (EQ) page
Reverted back to original Control Panel
Lots of other small changes, pretty well everything under the sun has been enabled that I know of.

INF v1.010, INI v1.031 Applies only 6187
Fixed tiny typo in x32 INF :)

INF v1.011, INI v1.031 Applies only to 6277
Made some improvements in the way with SRS, and to allow later versions and additional files.

For other IDT/ST owners you still need to replace the sections mentioned above for this driver to work.
Only i9400 owners get a free ride :)

Below are the pages features I can get (a selection, I can sometime get more with testing)

Attached Thumbnails

  • 4.jpg
  • 3.jpg
  • 2.jpg
  • 1.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg
  • 10.jpg
  • 11.jpg
  • 12.jpg
  • Noname.jpg


#2 gtnrkt

gtnrkt

    Member

  • Members
  • Pip
  • 70 posts
  • Country:France

  • Brand:Dell
  • Model:Vostro 1700
  • Resolution:1920x1200 (WUXGA)
  • Video Card:(0407) GeForce 8600M GT
  • Operating System:Vista Business x86

Posted 24 April 2009 - 05:15 AM

I've just tested the version 6.10.6162.0 on my Dell vostro 1700 (sigmatel HD9205) with vista 32bit
Control panel seems to work correctly but the internal speakers and the 3.5mm outputs give no sound at all
My internal and external (jack) micro also aren't recognised

#3 mobilenvidia

mobilenvidia

    Smeg Head

  • Admin
  • 14,531 posts
  • Country:New Zealand

  • Brand:Dell
  • Model:Latitude D820
  • Resolution:1920x1200 (WUXGA)
  • Video Card:(01D8) GeForce Go 7400 / Quadro NVS 120M
  • Operating System:Win7 Ultimate x64

Posted 24 April 2009 - 05:32 AM

I've just tested the version 6.10.6162.0 on my Dell vostro 1700 (sigmatel HD9205) with vista 32bit
Control panel seems to work correctly but the internal speakers and the 3.5mm outputs give no sound at all
My internal and external (jack) micro also aren't recognised

Can you grab the PCI_ID and subsys numbers from the sound card in device properties ?
Will help me trace a solution.

#4 gtnrkt

gtnrkt

    Member

  • Members
  • Pip
  • 70 posts
  • Country:France

  • Brand:Dell
  • Model:Vostro 1700
  • Resolution:1920x1200 (WUXGA)
  • Video Card:(0407) GeForce 8600M GT
  • Operating System:Vista Business x86

Posted 24 April 2009 - 05:45 AM

These is the ID:
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_8384&DEV_76A0&SUBSYS_10280229&REV1002

#5 mobilenvidia

mobilenvidia

    Smeg Head

  • Admin
  • 14,531 posts
  • Country:New Zealand

  • Brand:Dell
  • Model:Latitude D820
  • Resolution:1920x1200 (WUXGA)
  • Video Card:(01D8) GeForce Go 7400 / Quadro NVS 120M
  • Operating System:Win7 Ultimate x64

Posted 24 April 2009 - 05:47 AM

These is the ID:
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_8384&DEV_76A0&SUBSYS_10280229&REV1002

Should work I have nearly the same chip but the 7690 both quite old as it was still Sigmatel.

#6 leshcat

leshcat

    Enthusiast

  • Members
  • PipPip
  • 245 posts
  • Country:Vietnam

  • Brand:Lenovo
  • Model:Y560
  • Resolution:1366x768 (WXGA)
  • Video Card:NVIDIA Card N/A
  • Operating System:Win7 Professional x64

Posted 24 April 2009 - 05:59 AM

Version 6.10.6162.3 link missing or sending to 6.10.6162.2 which doesnt download.

#7 bladteth

bladteth

    Novice

  • Members
  • Pip
  • 16 posts
  • Country:United Kingdom

  • Brand:Dell
  • Model:Vostro 1700
  • Resolution:1440x900 (WXGA/WXGA+/WSXGA)
  • Video Card:(0407) GeForce 8600M GT
  • SUBSYS:02291028
  • Operating System:Win7 Ultimate x86

Posted 24 April 2009 - 06:01 AM

Any chance of Win XP version?

#8 mobilenvidia

mobilenvidia

    Smeg Head

  • Admin
  • 14,531 posts
  • Country:New Zealand

  • Brand:Dell
  • Model:Latitude D820
  • Resolution:1920x1200 (WUXGA)
  • Video Card:(01D8) GeForce Go 7400 / Quadro NVS 120M
  • Operating System:Win7 Ultimate x64

Posted 24 April 2009 - 06:02 AM

Version 6.10.6162.3 link missing or sending to 6.10.6162.2 which doesnt download.

Linked fixed a type :)

Any chance of Win XP version?

I will if Vista turns out OK, otherwise could be wasting my time (I hope not)

#9 warden

warden

    Beginner

  • Members
  • 1 posts
  • Country:Poland

  • Brand:HP
  • Model:hp pavilion dv7 1150ew
  • Resolution:Nothing Selected
  • Video Card:(0648) GeForce 9600M GS
  • Operating System:Vista Home Premium x64

Posted 24 April 2009 - 06:45 AM

" You uninstalled the previous driver first ? " - yes. No audio playback

I try "a clean" install Version 6.10.6162.3 DriverVer=03/06/2009,6.10.0.6162 Vista/Windows 7 x32/x64
No audio playback.
my id
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_111D&DEV_76B2&SUBSYS_103C30F4&REV_1003
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_111D&DEV_76B2&SUBSYS_103C30F4.

Thank You for all of your work. :) :)

Edited by warden, 24 April 2009 - 06:47 AM.


#10 Boost_

Boost_

    Novice

  • Members
  • Pip
  • 46 posts
  • Country:United States

  • Brand:Gateway
  • Model:P-6831FX
  • Resolution:1440x900 (WXGA/WXGA+/WSXGA)
  • Video Card:(0609) GeForce 8800M GTS
  • Operating System:Win7 Ultimate x64

Posted 24 April 2009 - 08:13 AM

DriverVer=03/06/2009,6.10.0.6162 Vista/Windows 7 x32/x64, Installs fine, but no sound via internal or headphones. Also it was odd to see that it detected "Dual Headphones" on my system.

This is on a Gateway P6831-FX

HDAUDIO\FUNC_01&VEN_111D&DEV_76B0&SUBSYS_107B0692&REV_1001
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_111D&DEV_76B0&SUBSYS_107B0692

same as above, clean install.

#11 Teraphy

Teraphy

    Grand Guru / Talks too much

  • Admin
  • 2,837 posts
  • Country:United States

  • Brand:Dell
  • Model:Latitude E6500
  • Resolution:1440x900 (WXGA/WXGA+/WSXGA)
  • Video Card:(0324) GeForce FX Go 5200 64M
  • Operating System:Win7 Professional x64

Posted 24 April 2009 - 08:19 AM

Just adding that these work on a Sigmatel based system. I'm surprised as I didn't think anything would work nicely for my XPS 420. :)

Vista x64, Dell XPS420 ( HDAUDIO\FUNC_01&VEN_8384&DEV_7618 ) :)

Now back to working on jack layout and features.

#12 bogdi1988

bogdi1988

    Beginner

  • Members
  • 8 posts
  • Country:United States

  • Brand:Dell
  • Model:XPS M1530
  • Resolution:1440x900 (WXGA/WXGA+/WSXGA)
  • Video Card:(0407) GeForce 8600M GT
  • Operating System:Vista Ultimate x64

Posted 24 April 2009 - 10:33 AM

Dell XPS m1530

sound oki through internal speakers
sound oki through first headphone jack
no sound htrough jack #2 for headphones
missing HDMI output in playback devices


HDAUDIO\FUNC_01&VEN_8384&DEV_7616&SUBSYS_1028022E&REV_1004
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_8384&DEV_7616&SUBSYS_1028022E
Windows 7 64-bit 7077

Edited by bogdi1988, 24 April 2009 - 10:34 AM.


#13 Teraphy

Teraphy

    Grand Guru / Talks too much

  • Admin
  • 2,837 posts
  • Country:United States

  • Brand:Dell
  • Model:Latitude E6500
  • Resolution:1440x900 (WXGA/WXGA+/WSXGA)
  • Video Card:(0324) GeForce FX Go 5200 64M
  • Operating System:Win7 Professional x64

Posted 24 April 2009 - 01:17 PM

6159 Jacks
Posted Image

6162 Jacks
Posted Image

#14 Guest_ChillWillGraphix_*

Guest_ChillWillGraphix_*
  • Guests

Posted 24 April 2009 - 03:50 PM

I keep getting a "404" error when trying to get to these files. Any ideas?


Thanks and later - Mike

#15 gtnrkt

gtnrkt

    Member

  • Members
  • Pip
  • 70 posts
  • Country:France

  • Brand:Dell
  • Model:Vostro 1700
  • Resolution:1920x1200 (WUXGA)
  • Video Card:(0407) GeForce 8600M GT
  • Operating System:Vista Business x86

Posted 24 April 2009 - 04:08 PM

Should work I have nearly the same chip but the 7690 both quite old as it was still Sigmatel.


I've retested with the version Version 6.10.6162.3 and the internal speakers and the external audio jack is working :) , but there seems to be almost no amplification (the sound is really quiet)

#16 Guest_lostboykev_*

Guest_lostboykev_*
  • Guests

Posted 24 April 2009 - 07:29 PM

In dire need of these drivers for XP.

#17 Guest_Guest_*

Guest_Guest_*
  • Guests

Posted 25 April 2009 - 08:18 AM

I've just tested the version 6.10.6162.0 on my Dell vostro 1700 (sigmatel HD9205) with vista 32bit
Control panel seems to work correctly but the internal speakers and the 3.5mm outputs give no sound at all
My internal and external (jack) micro also aren't recognised

Same, no sound.

#18 Guest_porsche6714_*

Guest_porsche6714_*
  • Guests

Posted 25 April 2009 - 08:38 PM

Dell m1330 laptop....no sound through internal speakers....And when trying to configure speaker setup stereo is the only choice.....no 5.1 channel audio?

#19 mobilenvidia

mobilenvidia

    Smeg Head

  • Admin
  • 14,531 posts
  • Country:New Zealand

  • Brand:Dell
  • Model:Latitude D820
  • Resolution:1920x1200 (WUXGA)
  • Video Card:(01D8) GeForce Go 7400 / Quadro NVS 120M
  • Operating System:Win7 Ultimate x64

Posted 25 April 2009 - 11:46 PM

Added Andrea Sound

#20 Guest_MaXiMu_*

Guest_MaXiMu_*
  • Guests

Posted 26 April 2009 - 02:14 AM

hi , Audio no work on windows vista 64 last version , Windows not iniciality problem Exclamation !


HDAUDIO\FUNC_01&VEN_8384&DEV_7627&SUBSYS_30D4103C&REV_1002
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_8384&DEV_7627&SUBSYS_30D4103C


old's version no detect HP Full bast

Treble & bass not working

2 microphone integrated not work

Model is HP HDX 9450ES

grettings.